Endüstri 5.0 Nedir? 4.0 ile Farkları Nelerdir?
Endüstri 5.0: yeni devrim
İlk Sanayi Devrimi’nden bu yana insanoğlu teknolojiyi bir ilerleme aracı olarak kullanmanın
potansiyelini anlamıştır. Buhar makineleri, montaj hatları ve bilgi işlem, son birkaç yüzyılda meydana
gelen ilerlemelerden bazılarıdır. bunların tümü, giderek daha güçlü hale gelen ve üretkenliği ve
etkinliği artıran teknoloji üretmeyi amaçlamaktadır. Endüstri 5.0 bu paradigmayı değiştiriyor ve bir
devrim getiriyor çünkü teknolojiye yapılan vurguyu azaltıyor ve gerçek ilerleme potansiyelinin
insanlar ve makineler arasındaki işbirliğinde yattığını varsayıyor.
Endüstri 5.0 Nedir?
Endüstri 5.0, insanlar ve makineler arasındaki etkileşime odaklanan yeni bir üretim modelidir.
Bir önceki aşama olan Endüstri 4.0, otomasyon teknolojilerinin, IoT’nin ve akıllı fabrikanın gelişiyle
ortaya çıktı. Endüstri 5.0, giderek daha güçlü ve doğru makineler ile insanın benzersiz yaratıcı
potansiyeli arasındaki işbirliğinden yararlanmayı içeren bir sonraki adımı atıyor. Endüstri 5.0’dan önceki aşama, dijital endüstrinin ortaya çıkışına tanık oldu: Endüstriyel Nesnelerin İnterneti veya Yapay Zeka ile Büyük Verinin birleşimi gibi gelişmeler , şirketlere veri tabanlı bilgi sunabilen yeni bir teknoloji türü üretti. Bu da giderek daha doğru ve daha az belirsiz kararlar almayı amaçlayan teknolojiyi uygulayan modeller üreten İşletim Zekası ve İş Zekası gibi süreçlere dönüştü. Ancak Endüstri 4.0’ın bu aşamasında amaç, insan katılımını en aza indirmek ve süreç otomasyonuna öncelik vermek olmuştur . İnsanlar, bir dereceye kadar, sayısız senaryoda makineyi bir kenara bırakarak, makinelere karşı rekabet edecek bir konuma getirildi.
Endüstri 5.0’da ise bu eğilim tersine dönmektedir: amaç , makine-insan etkileşiminin en yüksek
faydaları sunabileceği bir denge kurmaktır.
Neden gerekli?
Endüstri 5.0’ın harekete geçirdiği değişiklikler zaten geri döndürülemez. Bu süreç, şirketlere etkili,
sürdürülebilir ve güvenli bir üretimi teşvik etmek için daha iyi eğitimli uzmanlarla birlikte giderek
daha güçlü makinelerin yeteneklerini sunuyor . Endüstri 5.0 geçici bir heves değil, üretken, ekonomik ve ticari sonuçları olan üretimi anlamanın yeni bir yoludur . Dolayısıyla üretimlerini fabrika 5.0 modeline göre uyarlamayan firmalar kısa sürede demode olacak ve sunduğu rekabet avantajlarından yararlanamayacak. Sadece bu da değil: Teknolojik hızlanmanın hızı giderek artıyor ve yeni paradigmaların ortaya çıkışının asla durmadığını gösteriyor. Bu nedenle her şirketin süreçlerini ayarlayarak dijital endüstri konseptine dönüştürmek, bir organizasyonun rekabetçi kalmasını garanti altına almak açısından hayati önem taşıyacaktır.

Endüstri 5.0’ın Faydaları
Maliyet optimizasyonu
Endüstri 5.0 , Birinci Sanayi Devrimi’nden bu yana daha etkili süreçler yaratan geçmiş iyileştirmeleri
devralıyor . En yüksek karı elde etmek için en az kaynağı kullanan iş modelleri arayışı, fabrika 5.0’da
bugüne kadarki en yüksek mükemmellik seviyesini buluyor. çünkü insan ve makine bir şirket için en
iyi finansal kararları vermek üzere birlikte çalışıyor.
Daha yeşil çözümler
Yukarıda bahsedilen endüstriyel dönüşümlerin hiçbiri öncelikli olarak çevrenin korunmasına odaklanmamıştır . Endüstri 5.0 ile birlikte yeni kurumsal teknolojiler ve hassasiyetler bu trendi değiştiriyor. Bu , örneğin minimum atık üretiminin ve yönetiminin zorunlu hale geldiği, kesişen süreçlerin olduğu ve aynı zamanda organizasyonun daha etkili hale geldiği sürdürülebilir politikaların ortaya çıkmasına yol açmıştır . Bu değişim, uluslararası kuruluşların , hükümet düzenlemelerinin ve tüketicilerin giderek daha fazla talep ettiği doğrultudadır.
Kişiselleştirme ve yaratıcılık
Teknolojik yenilik, müşterilerin taleplerini karşılayacak düzeyde kişiselleştirmeye izin vermiyor. Endüstri 5.0’ın bir parçası olan personel, teknolojinin potansiyelinden yararlanacak, ancak aynı zamanda kişiselleştirme göz önünde bulundurularak geliştirilen bir ürüne yol açacak kendi fikirlerini de ekleyebilecek alanı bulacaktır. Ayrıca, Endüstri 4.0 sırasında elde edilen otomasyon, çalışanların kendilerini belirli tekrarlayan görevlerden kurtarmalarına , daha güçlü stratejiler oluşturmaya veya yaratıcılıklarını uygulamaya odaklanmalarına olanak tanır.
Endüstri 5.0’da neler gerekli?
Eğitimli personel
Fabrika 5.0, Robotik Sorumlusu rolünü ortaya çıkardı. Bu kişi, makineler ve operatörler arasındaki
etkileşim konusunda uzmanlaşmıştır ve aynı zamanda robotik ve yapay zeka gibi alanlarda da bilgi
sahibidir . Şirketteki rolü, bu faktörler etrafında kararlar almayı gerektirir. Sanal eğitimin yaygınlaşmasıyla çalışanların eğitiminde de büyük bir adım atılacak . Bu, çalışanlarını eğitmek için üretimin durdurulmasını gerektirmediğinden şirketler için daha düşük maliyetlere olanak tanır. Ayrıca bu durum çalışanların eğitim sırasında gereksiz risklere maruz kalmasını önleyen daha güvenli bir eğitime de yol açmaktadır. Ortaya çıkan etkileşimli öğrenme ortamları iletişim ve çalışan motivasyonunu da artırıyor. Diğer teknolojilerin yanı sıra robotik sistemler ve Yapay Zeka ile etkileşimle ilgili çok sayıda istihdam pozisyonunun oluşması da bekleniyor.
Doğru teknoloji
“ Cobot ” terimi Endüstri 5.0 ile ilişkili olarak türetilmiştir : insanlarla basit ve sezgisel etkileşim için
tasarlanmış işbirlikçi robotlar. Bu teknoloji, tesis güvenliği ve hedefleri gibi süreçlerde insanı dikkate alır . Bir bakıma, bir insanın eylemlerini gözlemleyebilen ve bunları kopyalayabilen, operatörlere yardımcı olan çıraklar gibi hareket ederler. Digital Twins’in genişletilmesi de fabrika 5.0’da gerekli bir başka teknoloji olacak . Bunlar bir ürünün veya sürecin görsel modelleridir ve bunların oluşturulması onların daha iyi anlaşılmasını ve test edilmesini sağlar. Buna ek olarak, giderek daha karmaşık hale gelen süreçlerin ortaya çıkması, bu kadar büyük miktarda veriyi yönetebilecek ve insan operatörlere makinelerle etkileşim kurmak için kullanabilecekleri bir alan sağlayacak uygun bir yazılım gerektirecektir.
Büyük veri
Basitçe söylemek gerekirse, büyük veri, her üretim işletmesindeki çeşitli sistemler arasında daha
fazla bilginin toplanabileceği, analiz edilebileceği ve paylaşılabileceği anlamına gelir. Endüstri 5.0’da
ürünlerin kitlesel kişiselleştirilmesinden hiper kişiselleştirilmesine geçiş görüldüğü için bu çok önemlidir. Üretim yürütme sistemleri (MES), dijital ikizler ve yapay zeka destekli ekipmanlar gibi veri sistemlerini işletme genelinde birbirine bağlayarak büyük veri, üreticilerin her ürünü üretim öncesinden kullanım ömrü sonuna kadar izleyebileceği anlamına gelir. Bu sadece ürün kişiselleştirme açısından değil, aynı zamanda döngüsel ekonomiyi gerçeğe dönüştürme açısından da büyük bir potansiyel taşıyor.
Bulut bilişim
Bulut bilişim, büyük miktarlardaki verileri güvenli bir şekilde depolamak ve sunmak için donanım
programlama belleğine güvenmek yerine, bilgileri otomatik olarak yükleyecek ve erişilebilir hale
getirecektir. İnsanların bulutlara bağlanmasının yanı sıra, makine öğrenimi veya siber-fiziksel sistemler de bu bilgilere anında erişebilir. Veriler akıllı fabrika sistemleri tarafından çok az veya hiç insan müdahalesi
olmadan iletilebilir, analiz edilebilir ve harekete geçirilebilir.